Pure Artist

Performans, 60 minuta
Galerija Šok Zadruga, Novi Sad
Oktobar, 2015

Pod uticajem kritike rasizma i diskriminacije, Martin Barker u “The New Racism” savremene forme rasizma karakteriše kao moderni ili novi rasizam i naziva ga “rasizam bez rase” ili “rasizam bez rasizma” kao zaobilazni vid ili put diskriminacije kao legalan. Odnosno, afirmacijom nejednakih odnosa, on ukazuje na činjenicu da rasizam i diskriminacija nisu uvek samo element dominacije, već faktor isključenja.

Performans Čist umetnik je pojam koji je veziv i ima šire shvatanje ove potrebe i radnje koja se reflektuje na stanje svesti. Gde se ne pobuđuju samo zahtevi visoke kulture, već i norme svakodnevnosti.

Performans izaziva realni vizuelni doživljaj umetnikovog stvaranja, a čiji je identitet i čin uslovljen delovanjem u prostoru dostupnog javnosti gde je situacija kupanja u crnoj “prljavoj vodi” stanje nemogućnosti u izvršavanju radnje i nailazak na otpor. (Ne)prijatno osećanje prisutnog gledaoca u “intimnom” prostoru galerije (u kojoj je ulaz bio dostupan) ili van nje sugeriše na nemogućnost socijalne uključenosti. Jer performans ne poziva na normalne uslove ponašanja, već ta radnja postaje nedostupna i neadekvatna normalnom ponašanju. Sam čin istovremeno postaje sfera javnosti i privatnosti u kojem granica više ne postoji, dok autor kroz poziciju, situaciju i čin komunicira sa zvaničnim i objektivnim dešavanjima. Čist umetnik značenje je bilo koje ličnosti, što je zapravo umešnost, sposobnost ili svojevrsnost da sebe drži razumnim, filtrira i bira, a odbacivanjem svih suvišnih elemenata u performansu način odnosa, postupka i apsurda koji umetnika/čoveka čini čistim.