Koža – objekat ljudske torture

2012-2014.

Viseće kože, motiv je istorijski fenomen ljudskog omotača koji najdirektije oseća svu sručenost ljudske patnje, tehnike nad ljudima, pokušaje, eksperimente i torturu kroz istoriju i sadašnjicu. Mera u kojoj pojedinac i nacija osećaju ovu vrstu torture su višestruke, bile su pogubne, ali i napredne, naravno na štetu socijalnih grupacija putem jedne vrste žrtvovanja, te je i postavka formirana kao oblik obešenih koža, žrtva ili čak trofeja

Kako kroz istoriološke činjenice, fenomen uticaja na kožu u direktnoj je uzajamnoj zavisti i od propagandnih, političkih, socijalnih, ekonomskih, do mikrodruštvenih kontakta u patrijahalnom, ljubavnom, prijateljskom ili nekom drugom povezanošču koja svojim uticajem čoveku-zemljaninu čini drugi zemljanin. O ovakvim fenomenima koji su obeležili ili ostavili trag na ljudskoj vrsti se zapravo razvila ova tema.

Kretanjem kroz prostor ili „kroz kože“ (velikih formata često veći od visine prosečnog čoveka) je vid eksperimenta i doživljaja da se pobudi lična i kolektivna svest posmatrača kao jednom subjektu i/ili objektu. Koža kao instument koji trpi, odnosno subjekat, manifestuje spoljašnje i unutrašnje psihološke uticaje, koji se na direktan i indirektan način obraćaju čoveku. Ono gotovo uvek ostavlja tragove koji se pre ili kasnije manifestuju kroz različite reakcije. Upravo su takve reakcije glavni motiv nastanka ovih radova kao oblik obeležavanja incidenta ili reakcije.